Jeśli organizujesz uroczysty poczęstunek lub chcesz przyjąć u siebie wyjątkową osobę, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Zobacz, jak nakryciem stołu nadać tym chwilom odświętny charakter. I… jak zrobić to poprawnie?
Kultura jedzenia wymaga nakrycia
Skoro tu jesteś, to zapewne często zastanawiasz się nad detalami szykownego nakrycia stołu. Głowisz się nad wyborem odpowiedniej tkaniny. Rozstrzygasz, czy szkło hartowane będzie równie szlachetne, co kryształ, by wreszcie dobrać gustowne dodatki. To szczegóły, jednak z pewnością zadecydują o charakterze nakrytego przez ciebie mebla.
Pamiętaj: prawidłowe ułożenie noży oznacza ustawienie ostrzem w kierunku talerza.
Z pomocą przychodzi nam Savoir-vivre. Jest to zbiór zasad kojarzonych z dobrym wychowaniem i kulturą. Dotyczy to również sfery jedzenia, która jest nieodłącznym elementem codzienności. Choć dziś w lwiej części przypadków spożywanie posiłków odbywa się w biegu, to już wystawna kolacja czy elegancki rodzinny obiad wymagają odmiennych rytuałów. A te bynajmniej nie kojarzą się z pośpiechem czy przypadkowością.
Polecamy mini poradnik: Spotkania przy stole i osobiste maniery, a etykieta
Historia - Francja XVII wiek
To, co jest dziś dla Ciebie oczywiste, niegdyś takim nie było. Ceremoniał odpowiedniego posługiwania się sztućcami przywędrował do nas z Francji, gdzie już od XVII wieku gościł tam okazjonalnie na salonach. Dopiero wiek XVIII przybliżył Polaków do wysublimowanej kultury jedzenia za pomocą odpowiednich narzędzi. Początkowo wcale nieoczywisty widok zastawy w towarzystwie sztućców został z czasem zastąpiony rytuałem przynoszenia ich ze sobą przez zaproszonych w specjalnym futerale. Po czym stał się wreszcie znanym do dziś nieodłącznym elementem każdego posiłku, dostępnym dla absolutnie wszystkich biesiadników.
Może Cię zainteresuje - Historia meblarstwa
Jak poprawnie nakryć do stołu?
Równie ważne, co wygląd prezentowanej zastawy, szkła czy sztućców, jest ustawienie tych przedmiotów. Niczym strateg wojskowy musisz zaplanować ich ułożenie, które przecież odbywa się zgodnie z pewnymi ogólnie obowiązującymi prawidłami.
Układ i odległości między sztućcami
Analogicznie przyjdzie Ci postępować z odległościami między leżącymi obok siebie sztućcami, które powinny być jednakowe, odmierzone z aptekarską precyzją. Nie wolno Ci zapomnieć również o wycelowaniu ostrzem noży w odpowiednim kierunku, by twoje wysiłki okazały się… strzałem w dziesiątkę
Od czego zacząć nakrywać stół?
Dobre maniery nakazują rozpoczęcie nakrycia stołu od ułożenia zastawy, stosownie do liczby serwowanych posiłków. Układamy naczynia od największego na spodzie do mniejszego na wierzchu.
O czym warto pamiętać układając nakrycia?
Spójrz na powyższą fotografię i przeczytaj poniższe wskazówki - wiedza w praktyce xD
- W lewym górnym rogu przestrzeni przewidzianej dla jednego gościa ustaw mały talerzyk na pieczywo z nożem do masła.
- Po prawej stronie dumnie ułóż w trójkącie 3 kieliszki do napojów: pękaty do czerwonego wina, nieco smuklejszy o kształcie tulipana do białego oraz kieliszek na wodę.
- Między talerzykiem na pieczywo a szkłem, swoje zaszczytne miejsce zajmie tymczasem para deserowych sztućców – widelczyk zwrócony zębami w kierunku szkła i symetrycznie do niego ułożona łyżeczka „spoglądająca” w przeciwną stronę.
Jak ułożyć sztućce?
Jak przystało na zdyscyplinowany zastęp, sztućce powinny być harmonijnie i symetrycznie rozmieszczone po obu stronach dużego talerza.
- Na lewo idealny szyk formują widelce. Najdalej na zewnątrz od naczyń powinny znaleźć się te używane najwcześniej, począwszy od pierwszej serwowanej potrawy.
- Ta sama zasada obowiązuje w zwartych szeregach noży, skierowanych ostrzem w kierunku talerza, którym przewodzi łyżka. Jako odmienna reprezentantka swojej grupy, idzie na pierwszy ogień podczas serwowania bulionu. Wszystkie te sztućce powinny znaleźć się oczywiście po prawej.
Nakrycie stołu tradycyjne
Pamiętaj, że to, jak ustawisz ostatecznie sztućce, będzie więc zależeć od przygotowanego menu. Zatem zrezygnuj z łyżki, jeśli nie planujesz podać zupy, z widelczyka deserowego, jeśli nie będzie deseru (ale w takiej sytuacji najlepiej jeszcze raz przemyśleć menu ).
Opisy do rysunku - elementy nakrycia stołu:
1.Talerzyk na pieczywo; 2.Nóż do masła; 3.Kieliszek do wody; 4.Kieliszek do czerwonego wina; 5.Kieliszek do białego wina; 6.Łyżeczka deserowa; 7.Widelec deserowy; 8.Widelec do sałatki; 9.Widelec do ryb; 10.Widelec do obiadu; 11.Talerz do sałatki; 12.Talerz podstawowy; 13.Nóż do mięsa; 14.Nóż do ryb; 15.Nóż do sałatek; 16.Łyżka do zupy
Klasa ukryta w drobiazgach
Klasa ukryta w drobiazgach elegancko przystrojonego stołu. Pamiętaj, że o ostatecznym efekcie elegancko przystrojonego stołu decydują małe rzeczy. Harmonia, ład i umiar oraz… dbałość zdecydowanie wiodą prym w sztuce nakrywania. Pamiętaj o tym, by wypolerować sztućce i szkło. Możesz kłaść je na stół, do samego końca trzymając przez ściereczkę – dzięki temu nie zostawisz na sztućcach i naczyniach odcisków palców.
To wszystkie wskazówki wraz z inspirującymi zdjęciami (przykłady nakrycia do stołu), jakie mamy dla Ciebie, jeśli chodzi o poprawne nakrywanie do stołu. Nie pozostaje życzyć nic innego, jak powodzenia w dalszej drodze układając przy tym bez omyłek nakrycie stołu i życie.